MF Dnes | 3.6.2022 | Tereza Švecová |

Déšť, láska i naděje. To vše se po téměř padesáti letech vrací na jeviště Západočeského divadla v Chebu. Jako poslední premiéru Sezóny nového začátku tu pro diváky připravili americký romantický western Richarda Nashe s názvem Obchodník s deštěm.

Celý příběh se odehrává v období sucha na farmě rodiny Curryových. Dobytek hyne, pastviny a pole pustnou, a stejně tak citově prahne jediná farmářská dcera Betty. Běh věcí tu ze dne na den změní příchod charismatického vyvolávače deště Starmana, který přináší naději nejen vysušené půdě, ale i pomalu a jistě stárnoucí Betty. „Dochází ke střetu reality a fantazie. Racionální a magické myšlení přináší poznání, že bez snů se žít nedá, ale jenom ve snech taky ne,“ popsala titul dramaturgyně Martina Pokorná.
Klasické americké drama Obchodník s deštěm vzniklo už v roce 1954. O dva roky později jej proslavil film s Burtem Lancasterem a Katherine Hepburnovou v hlavních rolích. Od té doby byl příběh inscenován na jevištích celého světa, v Chebu naposledy v sedmdesátých letech.
„Věřím, že nad titulem zaplesají hlavně fanoušci americké činoherní klasiky, ale doufám, že si ho zamilují i ti ostatní napříč generacemi. Překvapilo mě, kolik jsme v tomhle romantickém westernu objevili humoru. Snažíme se na něj koukat současnýma očima,“ popsala herečka Magdaléna Hniličková, která se ujala role farmářské dcery Betty.
„Nash se pohybuje na poli komedie. Nikoliv frašky vyvolávající výbuchy smíchu, spíše komedie v shakespearovském duchu – i tady jde o život a je tu plno vážných a bolestných situací, ale vyznění je pozitivní, je v něm jiskra naděje. A happy end,“ doplnil režisér Zdeněk Bartoš.

Divadlo pro uvedení zvolilo moderní překlad Jiřího Joska, který mimo jiné změnil zažitá jména hlavních postav Starbucka a Lízy na Starmana a Betty a nadhled celého příběhu. Výrazná scéna a kostýmy Michaely Semotánové odkazují na americký Západ v období 50.let 20.století, v němž se příběh odehrává.
„Hudba Jiřího Švece zase vychází z kořenů country, bluegrassu a dřevního rock´n´rollu. Z prastarého rádia se přímo na scéně linou tehdejší hity, střídané náladovými motivy, připomínajícími filmovou hudbu v duchu Ennia Morriconneho,“ doplnila Pokorná.

V jediné ženské roli Betty Curryové se představí Magdaléna Hniličková, jako její bratři pak Petr Németh a Daniel Mišák, hlavou celé farmářské rodiny bude Jindřich Skopec. Titulní role Billa Starmana je obsazena dvěma herci, v alternacích se střídají Petr Urban a Vuk Čelebić. Samotářského šerifova zástupce Fila hraje Pavel Richta a jako samotný šerif se blýskne David Beneš.

Premiéra Obchodníka s deštěm je na programu v sobotu 4. června od 19 hodin. Do konce sezóny se bude Obchodník s deštěm hrát ještě v úterý 7. června od 17 hodin a ve středu 8. června od 19. Vždy půl hodiny před zahájením odpoledních i večerních představení je pro zájemce připraven dramaturgický úvod v kavárně Thálie.