MF Dnes | 1.4.2023 | Tereza Švecová |

Musíme si pomáhat. Tak zní název nového koprodukčního muzikálu Západočeského divadla v Chebu a Karlovarského městského divadla. Vychází z legendárního filmu Petra Jarchovského a Jana Hřebejka, doplněn je ale o celou řadu nových motivů, nových situací a zcela nových písní. Diváci se tak mohou těšit na silný příběh z období okupace, chvíle na hraně děsu a grotesky, rozmanitou původní hudbu i na dávku hořkosladkého humoru.

Scénárista Petr Jarchovský vydal v roce 1988 novelu s názvem Musíme si pomáhat. Později ji přepracoval na scénář, podle něho realizoval režisér Jan Hřebejk v roce 2000 stejnojmennou filmovou komedii. Odehrává se za druhé světové války a na obyčejných lidských osudech ukazuje různé možnosti hrdinské velikosti, která překvapivě vyrůstá i z lidské malosti. „Manželé Čížkovi se rozhodnou ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera. Uvědomují si nebezpečí, do něhož přivádějí sebe i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považují za samozřejmou věc. Poté, co jen tak tak přežijí heydrichiádu, jim situaci zkomplikuje konec války, kdy jim hrozí nebezpečí nejen ze strany Němců, ale i ze strany českých takzvaných slušných lidí,“ popsala ve stručnosti děj dramaturgyně Petra Richter Kohutová. Hlavní role ve známém filmu ztělesnili Bolek Polívka, Anna Šišková, Czongor Kassai a Jaroslav Dušek. Snímek získal pět Českých lvů, obdržel Cenu českých filmových kritiků a teoretiků a nominován byl na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film.

A právě tuto komedii zvolil jako předlohu nové koprodukční inscenace umělecký šéf chebského a karlovarského divadla Zdeněk Bartoš. „Film patří k mým velmi oblíbeným, možná nejoblíbenějším od dvojice Jan Hřebejk-Petr Jarchovský. Přišlo mi, že má pro divadlo ideálně sevřený příběh, skvěle vystavěný dramatický oblouk, výborně napsané postavy, které vůbec nejsou černobílé, a především dokonale motivicky provázaný řetězec událostí a vývoj vztahů. Kaskáda příčin a následků a někdy až nervy drásajících náhod je tam skvěle propracovaná,“ popsal umělecký šéf. Kromě jedinečného českého humoru ale objevil v původním příběhu také skrytý muzikálový potenciál. „Zbývalo jen někde něco rozepsat a někde něco ubrat, a především to zasadit do hudebního a jevištního rámce a napsat písně, které by děj vhodně posouvaly,“ doplnil Bartoš.

Tematicky a formálně velmi různorodé písňové texty napsal sám a následně oslovil muzikanty Matěje Kroupu a Jindřicha Volfa, kteří se postarali o hudbu a hudební nastudování. Celkem pro muzikál složili více než 15 původních písní. „Hudební plán vychází především z dobové hudby. Diváci se mohou těšit i na šansony, sambu, tango, blues, swing a mnoho dalšího. To vše za živého doprovodu karlovarského Big Bandu,“ uvedla Richter Kohutová.

V hlavních rolích manželů Čížkových se v muzikálu divákům představí Pavla Janiššová a Jiří Švec. Role Josefova nejhoršího přítele Horsta Prohasky se ujal Daniel Mišák, jako židovský uprchlík David Wiener se představí Jan Hanny Firla. „V dalších rolích Němců, polovičních i těch s rodokmenem až k Niebelungům, Židů a Čechů, takzvaných i skutečných slušných lidí, vojáků a mladých kluků sloužících Říši, ale také tančících prasátek, jelenů nebo jezevců se objeví téměř celý soubor Západočeského divadla v Chebu a početná část herců z činohry Karlovarského městského divadla. Jako bonus se nám navíc po scéně projdou také dva skuteční psi, takže obsazení je skutečně barvité,“ doplnila Richter Kohutová.

Sám Bartoš připouští, že i on sám je stále překvapený, že se z příběhu odehrávajícím se na pozadí druhé světové války rozhodl vytvořil muzikál. „Jan Hřebejk i Petr Jarchovský byli mým nápadem pobaveni a trochu kroutili hlavou, že si to neumí moc představit, ale nechali nám volnou ruku. Myslím, že se pohybujeme na velmi tenké hraně děsu a grotesky, což je z divadelního hlediska vlastně správně,“ vysvětlil Bartoš. „Napětí mezi činoherní a hudební složkou, mezi dramatickým dějem a komentujícími písněmi je jedním slovem bizarní a k tomu zvláštním způsobem zábavné,“ dodala Richter Kohutová. Oba dva se ale shodují, že celé zkoušení je pro ně hlavně velká a dobrodružná výzva. „Dělat něco původního je vždycky trochu risk, protože neexistuje precedens. Ale v tom je právě to dobrodružství. Inscenovat staré a osvědčené kusy může mít svůj půvab, ale vytvořit něco nového je něco jako vynález žárovky. Jen musíte přijít na to, jak to udělat, aby dobře a dlouho svítila. Chcete vidět tančícího esesmana nebo lov jelena na nápěv německé hymny? Příběh o nečekaném hrdinství a pozorovat, jak se různí lidé zachovají v extrémní situaci? Pak neváhejte a přijďte k nám do divadla, „zakončil Bartoš.

Premiéra původního muzikálu Musíme si pomáhat, dalšího velkého titulu chebské „Extra echt epesně české sezóny“, se odehraje dnes v Chebu od 19 hodin a 29.dubna v Karlových Varech od 19.30 hodin. Nejbližší reprízy v Západočeském divadle v Chebu v úterý 4. dubna v 17 hodin, ve středu 5. a ve čtvrtek 6. dubna 2023 v 19 hodin.