MF Dnes | 30.3.2024 | Tereza Švecová |

Velká Británie, Francie, Německo, Slovensko, Turecko, Indie, Čína, Japonsko i Spojené státy americké. Všechny tyto destinace navštíví už dnes večer Femina Jones a s ní i diváci Západočeského divadla v Chebu. Na programu je tu totiž premiéra nové inscenace Cesta kolem světa. Kabaretní cestopis, který je moderní parafrází slavného románu Julese Verna, je určen nejen dětem, ale také všem, kteří si potřebují odpočinout od stresu všedních dní a načerpat trochu exotické atmosféry.

Je konec 19. století. Cestování je snazší než kdy dřív. Byl otevřen Suezský průplav a Orient expres se žene Evropou. Phileas Fogg právě objel svět za 80 dní. Na scénu přichází Femina Jones a hodlá být ještě rychlejší. Netuší ale, že ji čeká řada překážek v podobě šílených psychiatrů, pijáků piva, otrokářů, pašeráků drog, zlatokopů, pirátů a přírodních katastrof. Dokáže však žena procestovat svět, který ovládají muži?
Odpověď přináší inscenace Cesta kolem světa z pera Marie Novákové, Kateřiny Volánkové a Jiřího Janků. „Náš příběh nabízí současný pohled na dobu, kdy si ženy mohly nechat o rovných příležitostech jen zdát. Moc nad světem drželo britské impérium, doba se zrychlovala, docházelo k přelomovým vědeckým objevům, které předznamenávaly moderní 20. století,“ popsala Marie Nováková.
„Zatímco Jules Verne se ve svém románu zaměřil na technický pokrok, který jej fascinoval, my jsme se rozhodli zmapovat společenský, politický, vědecký a umělecký kvas konce 19.století. A umožnit naší hrdince například setkání se sedmnáctiletým Albertem Einsteinem, Jackem Londonem trpícím zlatou horečkou či neprávem zapomenutým slovenským vynálezcem Jánem Bahýĺem,“ dodala Kateřina Volánková, která se ujala i režie.

Zatímco Phileas Fogg cestoval pouze se svým věrným sluhou, Feminu Jones v podání herečky Pavly Janiššové doprovází také herec David Beneš jako inspektor Sherman ze Scotland Yardu v ženském přestrojení a francouzská prostitutka Colette, kterou ztvárňuje herečka Vladimíra Vítová.
Společně navštíví více než deset světových lokací, dozví se zásadní zeměpisná fakta i drobné cestovatelské bizarnosti. Inscenace je navíc plná živě hrané i zpívané muziky, která vychází z typických hudebních žánrů jednotlivých států.

Představení je určeno především rodinám s dětmi. Pobavit by se ale měli i samotní dospělí. „Je to takové wellness divadlo – odpočinete si, zasmějete se a procestujete kus světa. Ze srandy říkáme, že za docela dobrou cenu dostanou diváci kompletní dovolenou v několika destinacích,“ uvedla Kateřina Volánková. „Kromě toho si ale možná lidé díky inscenaci uvědomí, že šťastný konec cesty může pro každého znamenat něco úplně jiného. A že je to tak úplně správně,“ zakončila představitelka Feminy Jones Pavla Janiššová.

Premiéra Cesty kolem světa je naplánovaná na dnešek v 19 hodin, nejbližší reprízy 2. dubna v 17 hodin a 3. a 4. dubna v 19 hodin. Všem večerním i odpoledním představením předchází 60 minut před začátkem představení zážitkový workshop v divadelní Hvězdárně a 30 minut před začátkem dramaturgický úvod v kavárně Thálie.