MF Dnes | 3.10.2023 | Tereza Švecová |

Festival Divadla jednoho herce se po dvou letech opět vrací do Chebu. Jediná česká profesionální přehlídka monodramatu se uskuteční v Západočeském divadle. Na malé i velké scéně přivítá herce, performery, tanečníky a mimy nejen z Čech, ale také ze Slovenska, Francie, Maďarska a nebo Izraele.

Celkem festival nabídne dvanáct inscenací od činohry přes pohybovou performanci, výtvarné divadlo, klauniádu až po nepojmenovatelný mix jevištních prostředků.

„Usilovali jsme o co největší pestrost a rozmanitost, abychom ukázali, že jeden herec na jevišti není menší divadelní zážitek,“ uvedl umělecký šéf divadla Zdeněk Bartoš.
„Výběr inscenací je postaven na silných osobních výpovědích jedince s výrazným autorským vkladem. Opakujícím se tématem letošního festivalového výběru jsou tentokrát lidská práva pošlapávaná v nelidských režimech,“ doplnila informace dramaturgyně Martina Pokorná.

Právě toho se dotýká hned úvodní představení Cikánský boxer o sportovní hvězdě Německa 30. let, zavražděné nacisty, nebo Jedu do Magadanu: nevěř, neboj se a nepros podle deníku běloruského disidenta a anarchisty.
Specialista na one man show Pavol Seriš přiveze svůj komediální koktejl skečů DADA revue, s nímž se objevil v širších nominacích na letošní ceny Thálie a ašská rodačka Miřenka Čechová odehraje scénický multimediální projekt, vycházející z jejího knižního bestselleru Baletky. Zahraniční hosté festivalu jsou tentokrát čtyři.
„Jana Wernerová z košického Divadla Na Peróně přiveze příběh osamělé ženy v psychiatrické léčebně Dívka z mořského dna. Po letech se vrací francouzský umělec Claude Cordier s multimediální variací na Kandinského výtvarné dílo Preludium v jasně modré. Maďarská performerka Rita Góbi přiveze pohybový dialog mezi stářím a mládím Dva metry čtvereční,“ dodala Pokorná.
V Chebu vystoupí i Izraelka Netta Yaschin se svou show Sabra, v níž matka s dcerou vypráví příběh odehrávající se za přistěhovalecké vlny ze Sovětského svazu do Izraele. Diváci se nemusí bát, že by u cizojazyčných představení neporozuměli: „Všechna představení jsou nonverbální. Výjimkou je Sabra v hebrejštině, ale s českými titulky,“ upozornil Bartoš.
Zastoupení má na festivalu také domácí soubor Západočeského divadla v Chebu. „David Beneš vystoupí s autorskou výpravou na nejvyšší horu světa s názvem Everest. Mapuje životní příběhy tří horolezců, a to George Malloryho, Edmunda Hillaryho a Reinholda Messnera,“ řekla Pokorná. Chebské herce reprezentuje i Hanny Firla, který předvede své schopnosti improvizace.
Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší diváky. Dětem je na festivalu určena pohádka s ekologickým přesahem podle Astrid Lindgrenové Ronja, dcera loupežníka, a také dynamický příběh zvířecích hrdinů s názvem Cirkusárium.

Dvaadvacátý ročník bienále Divadlo jednoho herce se koná v Západočeském divadle v Chebu od čtvrtka 5. října do neděle 8. října 2023. Podrobný program festivalu lidé najdou na stránkách divadlocheb.cz.