ZPRÁVA – Právo
2. 1. 2007 – FRANTIŠEK KŠAJT

Premiéra velmi netradiční Prodané nevěsty Západočeského divadla Cheb pobavila i dříve narozené diváky.

Pes Vítek, maskot divadla, bleskurychle chňapl po zátce od šampaňského a ředitel naplnil číše. Nadšený potlesk už tři měsíce předem vyprodaného hlediště ještě všem zněl v uších. Byl Silvestr a bylo po úspěšné premiéře. Tak řekněte, „Proč bychom se netěšili…“.

Zpracovat národní operní poklad do téměř muzikálu, to chtělo od ansámblu Západočeského divadla Cheb patřičnou dávku odvahy a také tvrdou řeholi každodenních zkoušek, včetně sobot.

Kdyby mohli, šampaňským by si na úspěšnou premiéru určitě přiťukli i Sabina se Smetanou, a to přesto, že libreto bylo zkrácené, vybrané árie měly podobu písniček, Mařenka měla koženou bundu, kozačky a dva culíky s beruškami, Jeník džíny a z generálky rozseklé čelo od mandolíny, Kecalem byla Kecalka a z medvěda se vysoukal také civilista Vašík…
Árie Milostné zvířátko měla podobu kankánu; Věrné naše milování přitom znělo z jeviště ale opravdu věrně.

Napjatý režisér

Z třetí řady sledoval spolu s diváky napjatě premiéru Prodané nevěsty v Chebu, nazvanou Proč bychom se netěšili aneb Spaste duši, medvěd se utrhl, její režisér Jiří Trnka: „Chtěli jsme, aby si Prodanka našla cestu k mladému divákovi. Možná, že jsme starší generaci komediální nadsázkou trochu překvapili, nebo možná i někoho naštvali, ale včera při generálce tu byli převážně mladí lidé a ti se smáli od první minuty až do konce, a velmi vřelá atmosféra tu byla i teď při premiéře na Silvestra,“ zamyslel se pro Právo Jiří Trnka.

„Určitě mě nenaštvali. Naopak. Byla jsem zvědavá, jak lze takovýto všem známý kus nastudovat moderně. Jsem příjemně překvapená a dobře jsem se bavila. Tahle Prodaná nevěsta – to bylo strhující divadlo,“ řekla Právu po představení Jiřina Mašková z Chebu.
Chebské divadlo za sezónu sehraje na devatenáct divadelních kusů v téměř 160 představeních a navštíví jej přes 25 000 diváků. Prodanka byla třetí premiérou v právě probíhající sezóně. Pro šestnáct herců a všechny kolem je to pořádný nápor. „Nevyhýbáme se obtížným věcem a chceme dokázat, že v nejzápadnějším divadle v Čechách umíme zahrát i takovouhle zpěvohru,“ uvedl pro Právo ředitel Západočeského divadla Cheb Miloš Růžička.

Umělecký šéf divadla Zdeněk Bartoš, spoluautor scénáře a dramaturg silvestrovského představení, si cení divadelního řemesla. „Posunulo nás to dopředu, zvláště v muzikálovém žánru. Byla to výzva. Nejtěžší byla pěvecká čísla a hudba. Vznikla kvůli tomu z chebských hudebníků i nová kapela Grizzly…,“ zasmál se Zdeněk Bartoš, jehož divadlo chce silvestrovskou českou klasiku několikrát reprízovat.

Mařenku s velkým hereckým zápalem předvedla Vladimíra Vítová: „Teď po premiéře mi spadly všechny kameny ze srdce. Diváci byli báječní. Nejvíc jsem prožívala, jak se na Silvestra hádám s Jeníkem… Tak na zdraví v roce 2007 všem!“, usmála se Mařenka z chebské Prodané nevěsty.

FRANTIŠEK KŠAJT