MF Dnes | 27.5.2023 | Tereza Švecová |

Západočeské divadlo v Chebu zve na další premiéru Extra Echt Epesně české divadelní sezóny. Už dnes uvede dramatizaci románu jednoho z  nejvýraznějších spisovatelů současné české literární scény Jana Němce s názvem Dějiny světla. Diváci se tak mohou těšit nejen na biografii světoznámého fotografa Františka Drtikola, ale i na průvodce dějinami 20. století a vhledem do historie fotografie.

Životopisný román o fotografovi Františku Drtikolovi Dějiny světla vydal brněnský spisovatel Jan Němec v roce 2013. O rok později za něj získal cenu Česká kniha a Cenu Evropské unie za literaturu. I díky tomu se tato kniha stala jedním z nejpřekládanějších českých románů posledních let. Vypráví Drtikolův život především jako příběh světla. Toho vnějšího, s nímž Drtikol pracoval jako fotograf, ale i toho vnitřního, ke kterému se obrátil v druhé polovině života.

Dramatizaci románu pro Západočeské divadlo v Chebu zpracovala dramatička Simona Petrů a její text je stejně jako Němcův román nejen biografií světoznámého umělce, ale také průlet dramatickými dějinami 20. století a vývojem fotografie. „Drtikola zastihujeme v různých společenských náladách a historických etapách. Nejedná se o zcela lineární vyprávění. I z toho důvodu se v roli tohoto fotografa představí hned pět herců. Každá kapitola života se navíc nese v jiném žánru. Ústředním tématem je ale vždy fotka,“ přiblížil režisér inscenace Adam Steinbauer.

Divadelní zpracování zavede diváky například do příbramských stříbrných dolů, do bohémského Mnichova v době secese, do zářící Prahy před první světovou válkou, mezi vojáky, herce a tanečnice a nakonec do padesátých let, kde na sebe naráží ideje a ideologie. „Drtikol byl velmi rozporuplná osobnost. Například v padesátých letech se hlásil ke komunismu a zároveň k budhismu. Právě to, že je to tolik problematická postava, je na tom to fascinující. A zajímavý je i moment životního úspěchu, který ho ale neučiní šťastným,“ doplnil Steinbauer.

Scénu pro představení navrhla scénografka Magdaléna Teleky a primárně má asociovat odsvěcený kostel. „Zároveň je ale i důlním dílem, ateliérem, nevěstincem, zákopem i pokojem duše. Právě tam se zjevují Drtikolovy ženy – modelky, lásky, manželky a mýtické hrdinky, a muži – jeho učitelé, spolužáci, sokové, bohémové a duchovní autority,“ dodala dramaturgyně Marie Nováková.
Choreograf Pavol Seriš se své choreografické koncepci inspiroval pózami Drtikolových modelek a modelů ze známých fotografií.
Skladatel Matyáš Krtička složil ke každému dějství žánrově odlišnou hudbu, od industriálu po operu.

Na jevišti se objeví herci Západočeského divadla v Chebu – Pavla Janiššová jako Drtikol dítě, Vladimíra Vítová jako Drtikol student, Daniel Mišák jako Drtikol voják, David Beneš jako Drtikol muž a Pavel Marek jako Drtikol guru. Sestavu doplňuje Stephanie Van Vleet mimo jiné v roli Drtikolovy ženy a múzy Ervíny Kupferové.

Hodinu před začátkem mají diváci možnost navštívit v lektorském klubu Hvězdárna zážitkový workshop Světlo a tma, který vášnivým fotografům i naprostým laikům představí kouzlo fotografie a světelných paprsků.
Třicet minut před začátkem čeká zájemce v kavárně Thálie tradiční dramaturgický úvod.

Světová premiéra Dějin světla je plánována na sobotu 27.května od 19 hodin. Nejbližší repríza je na programu 30.května od 17 hodin a 1.června od 19 hodin.