MF Dnes | 10.6.2023 | Tereza Švecová |

Dospívající dívka Valérie prožije na chebské scéně podivuhodný týden plný snů. Spolu s ní diváci zažijí chvíle, kdy si realita podává ruku s fantazií, probouzí se dosud neobjevené vášně, zhmotňují se noční můry, vznikají první lásky, ožívají pohlední upíři a odhalují se nečekaná tajemství.

Poslední premiérou končící Extra echt epesně české sezóny Západočeského divadla v Chebu bude dnes jevištní adaptace knihy Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů. Černý román českého poetisty a surrealisty Vítězslava Nezvala Valérie a týden divů byl napsán v roce 1935 a poprvé vydán o deset let později. Zobrazuje sedm dní v životě dívky žijící na malém městečku se svou babičkou a její přerod v dospělou ženu. Tento iniciační týden je pro Valérii naplněn podivnými událostmi. Valérie je zatažena do barvitého a částečně hrozivého světa fantazie a podvědomí, kde obludně zhmotněné lidské vášně ohrožují a snaží se zahubit mladičkou nezkušenou dívku a jejího záhadného utajeného bratra Orlíka.

Titul proslavil také stejnojmenný poetický horor Jaromila Jireše a Ester Krumbachové z roku 1970, jeden z posledních velkých filmů československé nové vlny.
Chebská dramatizace z pera režiséra Jiřího Hajdyly a Marcely Magdové však vychází především z původní Nezvalovy předlohy a snaží se o větší zpřehlednění spletitého příběhu tak, aby byl divákům srozumitelný.

„Bude to druh představení pro ty diváky, kteří se rádi nechají unést svou fantazií a svezou se na vlně atmosfér. Líbit se bude především všem romantickým duším. Milovníkům tajemna. Básníkům, snomilům. Lidem, kteří touží po opravdové lásce,“ popsal režisér inscenace Hajdyla. Dramaturgyně Martina Pokorná se nebojí přirovnat divadelní adaptaci k literárnímu žánru young adult.
„Naši dospívající hrdinové bojují s okolnostmi kolem sebe i s vlastními hormony. V jednu chvíli jsou nadšeni a v druhou v depresi. Je to jako na kolotoči. A samozřejmě dojde i na sexy upíry – a já neznám více klišoidní prototyp postavy z literatury pro mladistvé, než je sexy upír,“ dodala Pokorná.

Vzhledem k tomu, že oba ústřední hrdiny příběhu – Valérii i Orlíka by měli ztvárnit velmi mladí herci, uspořádalo chebské divadlo na obě role z kraje roku veřejný konkurz. Režisér Hajdyla vybíral představitele v konkurzu z desítek uchazečů. „Orlíkem bude nakonec nová posila chebského souboru přicházející z muzikálového oboru brněnské JAMU Samuel Gonda. V titulní roli Valérie se objeví čerstvá absolventka Pražské konzervatoře, chebská rodačka Katrin Weitzenbauerová,“ uvedla Pokorná.
Pro Katrin Weitzenbauerovou se jedná o první klasické zkoušení v profesionálním divadle, a je tak velmi vděčná, že tuto šanci dostala právě v rodném městě. „Měla jsem z toho respekt a jsem moc ráda, že je to právě tady v Chebu v prostředí, které mi není neznámé,“ svěřila se herečka. Celý příběh je pro ni navíc i v jejím věku velmi aktuální. „Valérie objevuje vše, co jí dospělácký život nabízí. To dobré, i to špatné. Přichází na to, kudy a kam má jít, co má a co nemá dělat. Obzvláště v dnešní době, kdy máme tolik svobody a kdy mnoho z nás v tomto věku neví, jakou cestou se vydat, a jestli to, co zažíváme, je správné, nebo není, je důležité o tom mluvit. Myslím, že to spoustě dospívajícím může ukázat, že všechno, co prožívají, je legitimní a správné a že se nemusí stydět o tom mluvit. A totéž se týká i mnoha dospělých, kteří v sobě něco nevyřešili a něco zapírají. Představení lidem ukáže, že mohou být v klidu, že jejich fantazie je jejich fantazie a že je v pořádku myslet i na zvláštní věci,“ popsala Weitzenbauerová.

V dalších rolích se objeví členové Západočeského divadla v Chebu a také hosté z Karlových Varů. Démonického upířího Konstábla si zahraje Petr Németh, chlípného mnicha Graciána Petr Joo, ve dvojroli Babičky a zestárlé statkářky Hedviky se objeví Radmila Urbanová, zatímco mladou Hedviku a zázračně omládlou babičku Elzu bude představovat Magdaléna Hniličková. V dalších rolích uvidí diváci Elišku Huber Malíkovou, Jindřicha Skopce, Pavla Richtu, Jiřího Švece a Pavla Kubína. Dva posledně jmenovaní se postarají také o hudební doprovod inscenace.
„Autorem hudby je herec a performer Ivo Gregorec Sedláček, známý z působení v experimentálním rapovém duu P/\ST. Svět dívčí nevinnosti, který Valérie postupně opouští, zabydlí také sbor panen, tvořený vždy pěticí dívek ze ZUŠ,“ dodala dramaturgyně Martina Pokorná.
Scénu k představení navrhla Michaela Semotánová a ústřední roli v  ní hraje velká postel s nebesy. „Ta se se z Valériina útočiště stává postupně kazatelnou, součástí tajemného sklepení, hranicí, na níž má být hlavní hrdinka upálena, i neřestným nevěstincem, v němž věkovitý Konstábl dojde svého konce,“ dodala Pokorná.
Atmosféru dotvářejí také projekce Marka Mrkvičky a pohybové scény nejen snových výjevů, které s herci připravil choreograf Peter Šavel.

Premiéra inscenace Valérie a týden divů je na programu Západočeského divadla v Chebu 10. června od 19 hodin. Do konce sezóny se hraje ještě 13. a 15. června od 17 hodin a 16. a 21. června od 19 hodin. Vždy 30 minut před začátkem je zájemcům k dispozici dramaturgický úvod v kavárně Thálie.